Haluatko kasvattaa yrityksesi tulosta? Panosta työhyvinvointiin viiden vinkin avulla​​

Henkilökunta on yrityksen tärkein voimavara. Kun työntekijät ovat motivoituneita, he tekevät parempaa tulosta. Näillä vinkeillä saat pidettyä henkilöstöstä hyvää huolta.​​


​​Hyvinvoiva työntekijä keksii parempia ratkaisuja, sairastaa vähemmän ja parantaa työpaikan mainetta. Työhyvinvoinnin dosentin Marja-Liisa Mankan mukaan tyytyväinen henkilökunta tekee selvästi parempaa tulosta kuin tyytymätön. ​​

​​Manka antaa viisi käytännön vinkkiä työhyvinvoinnin edistämiseen.

1. Tee työstä tavoitteellista

Tietävätkö työntekijäsi, miksi paiskitte hommia? Näkevätkö he oman työnsä merkityksen suuremmassa mittakaavassa? Tavoitteellinen organisaatio tuntee visionsa, strategiansa ja arvonsa sekä tekee ne selväksi myös henkilökunnalle. Yrityksen toiminnan merkityksellisyys ja arvo ympäröivälle maailmalle on puettava sanoiksi.

”Esimiehen tehtävä on saada työntekijät motivoitumaan organisaation tavoitteisiin. On tärkeää muistaa, että jokainen tahtoo olla osa isompaa tarinaa”, Manka sanoo.

​​2. Huolehdi työympäristöstä ja joustavuudesta

Viihtyisässä työympäristössä on mukava tehdä töitä. Moni arvostaa joustoa, eli mahdollisuutta esimerkiksi etätyöhön tai liukuvaan työaikaan, mikäli se on työn kannalta mahdollista.

​​”Hyvä esimies luottaa työntekijöihinsä ja antaa heidän vaikuttaa sekä omaan työhönsä että työpaikan käytäntöihin.”

3. Panosta virkistystoimintaan

​​Virkistyspäivät ja henkilöstömatkat ovat tärkeitä yhteishengen rakentamisessa. Kun työntekijät ovat oppineet tuntemaan toisensa töiden ulkopuolella, töitä on helpompi tehdä yhdessä.

​​”Virkistyspäivien ja reissujen lomassa on tärkeää muistaa myös vapaamuotoinen virkistäytyminen. Oppivan organisaation guru Peter Senge sanoi kerran, että neukkaripalaverin sijaan työporukka voisi mennä kaljalle. Työyhteisö tarvitsee säännöllistä hengenkohotusta, sillä se lisää työssä viihtymistä.”

4. Kouluta osaajiasi

Työntekijöiden ammatillisen osaamisen kehittäminen on tärkeää niin yrityksen kuin työntekijöiden henkilökohtaisen kehittymisen kannalta. Kouluttaminen voi olla ammatillista koulutusta tai mindfulnessia, inspiroiva puhuja tai vaikka ensiapukoulutus.

​​”Koulutusten järjestäminen osoittaa, että työntekijöitä arvostetaan ja heihin panostetaan.”

5. ​​Laadi työhyvinvointistrategia

Jokaisessa yrityksessä tulisi olla työhyvinvointistrategia, joka laaditaan esimerkiksi jokaiselle vuodelle erikseen. Yksinkertaisimmillaan se voi olla A4:n mittainen dokumentti, jossa listataan henkilöstöön suunnattavat panostukset. Työhyvinvoinnin edistämisestä löytyy loistavia tuloksia: esimerkiksi Verohallinto säästi 1,9 miljoonaa euroa vuonna 2015, kun työntekijöiden hyvinvointia parannettiin ja sairauspoissaoloihin kiinnitettiin huomiota.

”Henkilöstön hyvinvointiin satsaaminen tulee moninkertaisena takaisin”, Manka sanoo.

​​Marja-Liisa Manka on Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulun dosentti ja kevytyrittäjä. Kirjoittanut lukuisia kirjoja, joista viimeisin Työhyvinvointi. Aktiivinen twiittaaja: @MarjaLiisaManka

Soita meille!